DSC05692_web

Tο τσάι στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα

 Στο χωριό ήταν γνωστό ότι το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης και καταπολεμά τα γαστρεντερικά προβλήματα, τη δυσπεψία και την αϋπνία. Όποτε δεν ένιωθα καλά, έπινα αυτό το ρόφημα. Όταν μεγάλωσα, άρχισα να πίνω όλο και περισσότερο τσάι του βουνού, αρκετά φλιτζάνια την ημέρα κάθε μέρα. Ήταν σαν ένα αποτοξινωτικό τονωτικό, που όξυνε το πνεύμα μου και δυνάμωνε το σώμα μου.

DSC05386_web
Ο καφές δεν ήταν γνωστός στην αρχαία Ελλάδα, αλλά το τσάι του βουνού ήταν πολύ δημοφιλές σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ακόμα και οι φτωχοί μπορούσαν να μαζέψουν αυτό το άγριο, αυτοφυές βότανο από τα βουνά και να φτιάξουν το τσάι τους πάνω στη φωτιά, τη μέρα ή τη νύχτα. Χρησιμοποιούσαν το τσάι ως χωνευτικό ρόφημα και ως φάρμακο για το κρυολόγημα και άλλες αρρώστιες.

Ο καφές και το τσάι στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα
Σιδερίτης σημαίνει «αυτός που είναι από/ή περιέχει σίδηρο». Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν έτσι αυτό το φυτό, που φυτρώνει σε βραχώδεις θέσεις σε μεγάλα υψόμετρα, επειδή ήταν γνωστό ότι βοηθούσε στην επούλωση των τραυμάτων των στρατιωτών που είχαν προκληθεί από σιδερένια όπλα κατά τη διάρκεια της μάχης. Φαίνεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για το φυτό κάτι που οι επιστήμονες χρειάστηκαν χρόνια για να ανακαλύψουν: ο σιδερίτης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, για αυτό και σε ορισμένες χώρες ονομάζεται «σιδηρόχορτο»

Διαβάστε εδώ το ολοκληρωμένο άρθρο «Η Ελληνική Δίαιτα» Μαρία Λόη – Σάρα Τόλαντ εκδόσεις Πεδίο.