CODSKORDALIA

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών με ξύσμα λεμονιού

Τηγανητός Μπακαλιάρος
για 4 άτομα, χρόνος προετοιμασίας: 24 ώρες, χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 μεγάλο κομμάτι μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο σε νερό για 24 ώρες
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
1/2φλ. αλεύρι φαγόπυρου
1κσ κορν φλάουρ
1κσ πολέντα
1κσ μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών με ξύσμα λεμονιού SPAROZA
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Τουλάχιστον 24 ώρες πριν, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη με νερό που τα καλύπτει πλήρως. Αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 8-10 times για να βεβαιωθούμε ότι θα αφαιρεθεί όλο το αλάτι*.

2. Αφού ξαλμυρίσουμε το ψάρι, αφαιρούμε την πέτσα από τα φιλέτα και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας μέχρι να είναι εντελώς στεγνά.
3. Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι και το μείγμα SPAROZA. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα με αλεύρι μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
4. Τηγανίζουμε το ψάρι: προθερμαίνουμε ένα φαρδύ, βαρύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-προς-δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν το τηγάνι ζεσταθεί, τινάζουμε ελαφρά το ψάρι για να μην έχει υπερβολική ποσότητα αλευριού και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά των φιλέτων. Γυρίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
*Note: Ο χρόνος ξαλμυρίσματος εξαρτάται από το πόσο αλατισμένος είναι ο μπακαλιάρος και πόσο στεγνός είναι. 

Σκορδαλιά
για 4 άτομα, χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
500γ πατάτες
1/2φλ ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Όσο βράζουν οι πατάτες, βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε ένα γουδί και τις διαλύουμε με το γουδοχέρι μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να έχουμε μία λεία πάστα σκόρδου.
3. Σουρώνουμε τις πατάτες, αφαιρούμε τη φλούδα και τις πολτοποιούμε στο μίξερ.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ της πατάτας με την πάστα σκόρδου, λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και λίγο-λίγο μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τέλος, πριν το σερβίρισμα.
Βρείτε αυτή και πολλές ακόμα πρωτότυπες συνταγές στο Mulberry and Pomegranate