kritsinia

Κριτσίνια ολικής με 15 Βότανα της Μεσογείου

Τα μυρωδάτα και νόστιμα αυτά κριτσίνια με αλεύρι ολικής είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο, για το γραφείο, ή, για ένα δίσκο με τυριά και αλλαντικά. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Η μόνη απαίτησή τους είναι χρόνος για να φουσκώσει η ζύμη.
Η συνταγή που σας δίνω βγάζει 30 περίπου κριτσίνια. Εγώ τα έψησα πασπαλίζοντάς τα με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε και σκέτα, ή να τα πασπαλίσετε με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, κλπ) ή άλλους σπόρους (παπαρουνόσπορο π.χ.), ή ακόμη και με αρωματισμένο αλάτι.
Η ζύμη αυτή περιέχει αρκετό ελαιόλαδο κι έτσι γίνεται πολύ εύκολη στη χρήση. Δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μίξερ, θα πρέπει να ζυμώσετε την ζύμη με τα χέρια, περίπου 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το μέγεθός τους το καθορίζετε εσείς. Όσο για το σχήμα τους, μ’ αρέσει να είναι λίγο ανομοιόμορφα, τα κάνει λίγο πιο ρουστίκ!

kritsinia 2

Χρόνος προετοιμασίας:  1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:  15 λεπτά
Μερίδες:  30 κριτσίνια
Υλικά:
1 φλιτζάνι (90 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι The trinity farm
1 φλιτζάνι (110 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζανιού (177 ml) χλιαρό νερό
1 κουταλάκι μέλι
1 φακελάκι (9 γρ.) ξερή μαγιά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι  αλάτι
1 κουταλιά μείγμα με ανθό αλατιού και 15 βότανα και μπαχαρικά της Μεσογείου Sparoza
λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
σουσάμι, μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

07

Εκτέλεση:
Στο μπολ του μίξερ προσθέστε το αλεύρι ολικής, το νερό το μέλι και την μαγιά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε το μείγμα στην άκρη για να ενεργήσει η μαγιά, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αφρίσει λιγάκι.
Προσθέστε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο, αλάτι και μείγμα μπαχαρικών) και ζυμώστε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Θέλουμε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.
Μεταφέρετε την ζύμη σε ένα καθαρό μπολ και αλείψτε τη με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να καλυφθεί όλη. Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στρώστε 2 ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί.
Ανοίξτε την ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Φροντίστε ώστε η μία πλευρά του παραλληλόγραμμου να είναι ίση με το μάκρος που επιθυμείτε να έχουν τα κριτσίνια.  Εγώ την χώρισα σε 2 μέρη, ώστε να την ανοίξω πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να αλευρώσετε την επιφάνεια, η ζύμη περιέχει αρκετό λάδι. Αν όμως δείτε πως για κάποιο λόγο σας κολλάει, αλευρώστε την.
Κόψτε με ένα μαχαίρι λωρίδες από την ζύμη με πλάτος  1 εκατοστού περίπου και με τα χέρια σας φτιάξτε τα κριτσίνια, σαν φιδάκια. Τοποθετείστε το κάθε φιδάκι πάνω στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Με ένα πινέλο βρέξτε ελαφρά το κάθε κριτσίνι με πολύ λίγο νερό και πασπαλίστε τα με το σουσάμι ή το μαυροσούσαμο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν 15 λεπτά πριν τα ψήσετε. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200oC.
Ψήστε τα κριτσίνια  για 7-8 λεπτά στους 200oC, ανοίξτε τον φούρνο, γυρίστε το ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα και χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 190ο C. Ψήστε άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Φροντίστε να τα παρακολουθείτε όση ώρα ψήνονται, γιατί είναι πολύ λεπτά και μπορούν να αρπάξουν εύκολα.
Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν τελείως και μετά αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.
Καλή σας απόλαυση!

Εύη, the healthy Cook*

Πηγή:  περιοδικό Τaλκ

Κείμενο: Ava’s Farm

* H Εύη αγαπάει το φαγητό και γράφει υπέροχες συνταγές στο blog της «The Healthy Cook«

thehealthycook talk fava