kolokithanthoi

Κολοκυθανθοί γεμιστοί και αρωματισμένοι με μείγμα βοτάνων, μπαχαρικών και ξύσματος λεμονιού

6 άτομα, χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος 40 λεπτά 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Περίπου 30 κολοκυθανθοί
1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι καστανό
1/2 φλιτζάνι λευκή κινόα
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
4 φρέσκα πράσινα κρεμμύδια, λεπτοκομμένα
1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μείγματος Sparoza με ξύσμα λεμονιού
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (και λίγο έξτρα για να λαδώσουμε τον πάτο της κατσαρόλας)
1,5 φλιτζάνι νερό
Χυμός από 1-2 φρέσκα λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Τοποθετούμε τους ανθούς σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Στραγγίζουμε καλά.
2. Τοποθετούμε το ρύζι και την κινόα σε ένα σουρωτ΄ρι και ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Φτιάχνουμε τη γέμιση: σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κινόα, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα κουκουνάρια, το μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνηθο, το μείγμα SPAROZA και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
4. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, γεμίζουμε πολύ προσεκτικά κάθε όλους τους κολοκυθανθούς. Μετά, τους κλείνουμε διπλώνοντας τις άκρες από τα πέταλα των ανθών.
5. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο μιας κατσαρόλας (η κατσαρόλα χρειάζεται να είναι αρκετά φαρδιά ώστε να χωράει κυκλικά όλους τους κολοκυθανθούς.
6. Τοποθετούμε τους ανθούς στην κατσαρόλα κυκλικά, τον έναν δίπλα στον άλλον.
7. Προσθέτουμε 1,5 φλιτζάνι νερού στην κατσαρόλα, χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Το νερό θα πρέπει να καλύπτει ίσα-ίσα τους κολοκυθανθούς.
8. Τοποθετούμε ένα φύλλο χαρτί ψησίματος και ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα έτσι ώστε να καλύψουμε τους ανθούς. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά στο μάτι για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά.

kolokithanthoi_1

Βρίσκετε αυτή και πολλές ακόμα μοναδικές συνταγές στο Mulberry and Pomegranate, ένα Αυστραλέζικο μπλογκ με Ελληνικό φαγητό και όχι μόνο!